Minna Palmqvist på Stockholms modevecka

Minna Palmqvist låter lädret visa vägen på Stockholms modevecka

Under tre dagar i början av september hölls den årliga modeveckan i Stockholm. Tre dagar som drar till sig enormt mycket människor. Allt från modejournalister till designers och folk som bara vill komma och njuta av modevisning i tre dagar i sträck. För modevisning är det rejält mycket av. Catwalk en gång i timmen! Men med så många modeintresserade på plats gäller det att sticka ut ordentligt. Att inte bara leverera det som alla andra gör. Det blir man inte känd för och inte kommer någon att vilja uppmärksamma en sådan designer heller.

Minna Palmqvist var en av de designers som lyckades sticka ut ordentligt och det är inte första gånger. Redan förra året vann hon pris för sin härligt progressiva design vilket gjorde att många var spända av förväntan inför vad hon skulle leverera denna gång.

Minna är en designer som tycker om att väcka känslor hos sina åskådare. Men det ska inte vara vilka känslor som helst utan hennes kreationer är tänkta att skapa debatt om just mode. Denna gång ville hon fokusera på den ångest som finns inom branschen. Att köpa kläder kan vara lättsamt och roligt men lika gärna bli något pressande, något som till och med ger ångest. En ångest som man sedan bär med sig hem och som återkommer när man ska välja rätt plagg till rätt tillfälle.

Denna ångest illustrerade hon med kläder som hade läderdetaljer på sig. Dessa läderdetaljer gjorde en visuell effekt så att det såg ut som att personens kropp ville tränga sig ur kläderna. Som att kroppen ville ta sig ifrån den situation som den var i. Precis som det känns när man har ångest.

Hon skapade inte bara rubriker och uppståndelse utan även en helt ny grupp av skinnkläder. Nu går det alltså att även köpa en skinnjacka som ser ut som att man har en kropp som vill ta sig ur den. Om det är snyggt går väll att diskutera men det som det framförallt kollektionen lyckades med var att skapa en känsla och en debatt. Precis det som Minna alltid är ute efter.