Rengöra en skinnjacka

Rengöringsprodukter för skinn kan främst hittas hos djurbutiker och inredningsbutiker. Prova alltid produkten på en del av skinnjackan som inte är så synlig. Resultatet kan variera beroende på skinntyp, smuts och rengöringsprodukt.

skinn och ladertval

Ekol Skinn- och lädertvål

Lädertvål som är anpassad för att rengöra skinnprodukter. Använd en fuktig svamp och bearbeta lädret gradvis väl. Torka därefter bort med en torr trasa.

Beställ Ekol Skinn- och lädertvål

Mjuk borste för skinnjacka

 

Skoborstar

Enligt företaget Minfot.se kan de flesta skoborstar som används för skovård på skinnskor även användas på skinnjackor. Borstarna kan användas för att borsta ren skinnet men även för att gnugga in fett för att jackan ska hålla bättre i längden.

Se utbud av borstar

galltvål

Galltvål

Ibland rekommenderas galltvål för rengöring av skinn. Flytande galltvål består bland annat av oxgalla och anses fungera mycket bra på organiska fläckar. Innehållet är detsamma i fast galltvål men tvålarna används något olika när fläckarna ska behandlas.

Skinnjackan har under lång tid varit ett mycket populärt och dyrbart ytterplagg, men det som är mindre uppskattat är en smutsig skinnjacka. Det är inte alltid uppenbart vilket sätt som är det bästa för att få plagget rent och nedan följer fem förslag för att åter få ytterplagget i fint skick.

Observera!
Det finns inga garantier att nedanstående metoder kommer fungera eller falla ut väl för just din jacka. Kontakta därför en expert på området om du är särskilt fäst vid eller rädd om den och inte vill riskera att den förstörs.
Mocka – Nedanstående tips, förutom självklart punkt 1, gäller skinnjackor, inte mocka jackor!

Läsa instruktionerna från tillverkaren.
Innan man påbörjar processen med att rengöra sin jacka är det alltid rekommenderat att läsa de instruktioner som följer med plagget. Oftast befinner sig informationen på tvättlappen på insidan vid fodret. Informationen visar tydligt vilka instruktioner för tvätt som tillverkaren lämnat, till exempel när det kommer till vilka vätskor som kan användas eller bör undvikas. Kom ihåg att tillverkaren alltid vet bäst.

Torka av.
Ibland behöver det inte vara mer komplicerat att få en skinnjacka ren än att använda en väl urvriden men fortfarande fuktig trasa eller en så kallad ”baby wipe” och torka av jackan från synbara fläckar. Innan denna metod används bör man dock beakta risken att tillvägagångssättet riskerar att gnida in eventuella fläckar, så undersök dem noga innan beslut fattas. Överväg att använda en icke vattenbaserad spray för fläckborttagning vid denna typ av fläckar för att öka chanserna att få bort dem.

Kom ihåg att inte använda svampar eller trasor med en allt för sträv yta då detta riskerar att skada skinnjackan.

Tvätta skinnjackan med handtvål eller diskmedel.
En möjlighet är att tvätta delar av jackan i ljummet vatten utblandat med mild handtvål eller lite diskmedel. Dessa rengöringsmedel är tillverkade för att vara skonsamma. Blötlägg den del av jackan som är smutsig i ett kar och rengör med cirkulära rörelser till skinnjackan är ren. Därefter ska skinnjackan lufttorka.

Att rengöra med olivolja.
Olivolja, eller andra vegetabiliska oljor, kan användas för att rengöra men även att återfukta skinnprodukter.

Använd generösa mängder olivolja på en trasa och gnugga den sedan försiktigt på fläcken på skinnjackan. Använd därefter en annan trasa för att rengöra med vit vinäger. Lämna jackan att torka och därefter kan man polera med en ren trasa.

Tvätta i tvättmaskinen.
Vissa tar risker och väljer att tvätta sin skinnjacka i tvättmaskinen med kallt vatten, med inställningen för ömtåliga kläder och med ungefär två matskedar tvättmedel. Efter tvätten är det viktigt att tänka på att sträcka på ärmarna så de inte krymper. Efter torkning kan en valfri återfuktande produkt användas för att ge tillbaka skinnjackan sin glans. Det är inget vi rekommenderar då plagget är så dyrt att man bör lämna det till något tvättproffs.

Rengöringsprodukter som till och med en städfirma kan använda
Det finns rengöringsprodukter som är både bra för miljön och effektiva. Några, som Galltvål till exempel är så bra att till och med en städfirma kan använda dem i sin verksamhet. Pröva gärna galltvål och förvånas över resultatet.