Höstens (och vinterns) tidlösa klassiker – skinnjackan

Skinnjackan tycks vara en tidlös favorit – både bland tjejer och killar, damer och herrar. Andra trender dyker upp och är stora ett tag för att sen tyna bort. Gör det själv glädjen är alltid lika stark bland villaförorterna om våren men nyanserna varierar. Tidigare skulle alla bygga egna altaner, nu ska man bli självförsörjande på el och installera egna solceller. Solenergin är nog här för att stanna men gör det själv-trenden kommer troligen försvinna tids nog.
Något långt mer stabilt är skinnjackans vara som modetrend. Den återkommer i nya modeller varje vår, sommar, höst och vinter. År efter år, alltid lika populär. Färger kan variera, design kan moderniseras eller lyfta fram retromodeller, men som koncept är skinnjackan ett säkert kort.

Man kan kalla skinnjackan för den mest moderna klassikern. Nedan ser vi närmre på just höstens och vinterns trender kring utbudet av skinnjackor.

En skinnjacka från i fjol

En skinnjacka har förmågan att åldras med stil. I alla fall om den är välskött. En skinnjacka som regelbundet blivit rengjord har fått en förlängd livstid genom minskat slitage. Har den dessutom blivit insmord enligt konstens alla regler, så är chanserna goda att den är lika funktionell som om den varit i nyskick. Att vårda kläder ligger helt i tiden, och skinnjackan är ett tacksamt klädesplagg att ta hand om.

Genom sin stilsäkerhet är riskerna små att plagget går ut mode, därför är det en lysande idé att ta fram skinnjackan från i fjol till en galge i hallen. Ge jackan den uppmärksamhet den förtjänar, så håller den säkerligen ytterligare en säsong, och du är lika trendig som du var förra året.

Bikerjackan – Extra populär hos damerna

Det är något speciellt med en bikerjacka. De finns både med herr- och dammodeller men är något mer populärt hos damerna. Detta märks inte minst gällande antal stora E-butiker som valt att lyfta fram bikerjackan på ett betydligt tydligare sätt på damavdelningen än herravdelningen.

Genom att ha en kortare längd jämfört med andra vanliga höstjackor, så som anoraks, kappor och trench coats, så framhäver den också mer av dina övriga kläder. Snygga jeans som göms under exempelvis en längre duffel kommer istället till sin rätt med en bikerjacka.

Ett bälte nedtill i bikerjackan kan användas för att markera midjan och ge ett skärplikt intryck. Vill man ha jackan öppen kan skärpet hänga löst för en mer avslappnad look. Somliga skinnjackor har förenklat designen så att bältet inte behöver spännas över magen.

Skärpet sitter istället fastsytt utmed jackans sidor, och eventuellt på nederkanten av ryggpartiet. Spänna bältet kan man ibland göra på sidorna, eller annars bak på ryggen. Detta är dock ofta mer en visuell detalj än något man nyttjar och justerar.

Detaljer i fuskpäls

Ett foder i fårskinnsimitation eller en fluffigt värmande krage i faux fur? Många av höstens och vinterns skinnjackor kommer med detaljer i fuskpäls. Fuskpäls idag har utvecklats och den som köper en jacka av kvalité har ingen anledning att investera i äkta pälsar från djur.

De syntetiska pälsarna är både vackra och varma. Ofta kan man själv välja att ta på eller av fuskpälskragen från sin skinnjacka, på så vis kan man anpassa jackan efter årstiden. Kanske vill man ta bort kragen när våren går mot sommaren, men ta på den igen på hösten när det blir allt kallare ute.

Svart och brunt

JOFAMA by Marie Serneholt Marie NewDet tycks lätt som om åttio procent av alla skinnjackor är svarta. Kanske inte så underligt när svarta skinnjackor både är lätta att matcha och lätta att underhålla, dessutom alltid moderna och trendiga. Men det finns även ett stort utbud av skinnjackor i bruna nyanser.

Dessa jackor kommer i färger från blekare beiga till mörkt rödbruna, nästan svarta. En brun jacka ger oftast inte samma vassa kontrast som en svart och kan passa när du hellre är välklädd och elegant, än snygg och tuff.

Även här skiljer sig damjackorna något mot herrjackorna. Bland skinnjackor som vänder sig till damer är det fler färger att välja på.