Rengöra mockajacka

Mocka är ett snyggt, skönt och tidlöst material – men som dock kräver en del kärlek och omsorg. Har du en mockajacka som fått en fläck eller som bara behöver en rengöring kommer här tips på några olika metoder att prova.

Rengör mockajacka med borste eller kloss

Enkla smutsfläckar på mocka är ofta ganska enkla att få bort med hjälp av en mockaborste. Borsta försiktigt på fläcken / fläckarna för att avlägsna smutsen. Ett tips är alltid att provborsta på en liten yta som inte är så synlig, för att se hur materialet reagerar på behandlingen.

Bra att veta är att fettfläckar kan vara svårare att få bort men med lite tur kommer skinnet att absorbera fettet med tiden och fläcken blir därmed osynlig. Om inte går det att prova att använda en så kallad mockakloss, som är till för behandling av lite svårare fläckar och/eller missfärgningar. Klossen gnuggas lätt på det smutsiga området och efter behandlingen bör materialet alltid impregneras på nytt.

Tvätta och vädra

Det bästa sättet att hålla en mockajacka fräsch, om den inte är synbart smutsig, är att hänga ut den på vädring efter användning eller åtminstone med jämna mellanrum. Har den blivit smutsig och om smutsen inte försvinner genom borstning går det att tvätta i maskin.

Var noggrann med att kolla om det finns några tvättråd i jackan – annars tvätta i 30 grader och se till att välja ett program för fintvätt med centrifugering. Tänk även på att använda ett tvättmedel som är anpassat för skinnmaterial.

Efter tvätten bör jackan slätas ut så gott det går och sedan hängas på en galge för att lufttorka. När jackan är torr används en mockaborste för att borsta upp fibrerna och den kommer att se ut som ny igen.

Vid svåra fläckar eller liknande, som inte går bort vid tvätt, kan den bästa lösningen vara att lämna in jackan hos en skinn- och läderspecialist alternativt hos en kemtvätt.

Impregnera

Både skor och kläder gjorda av mocka kan med fördel impregneras för att få ett bättre skydd mot smuts och vatten. Helt nya plagg kan impregneras innan första användningen men det bör även göras om plagget har tvättats i maskin och annars vid behov.

 

Lämna en kommentar