Kort ska det vara

Vinter som sommar. Minus 10 eller plus 25 i skuggan. Skinnjackan är alltid svalkande cool och ångande het. Är alltid på modet på ett eller annat sätt.

Det är nästan helt omöjligt att inte se cool ut i en den. Nästan omöjligt men det går. Det finns en formel/direkt verkan mellan en skinnjackas längd och coolheten i den som bär den. Ju kortare desto bättre. Det är klart att det finns gränser och att det är skillnad mellan jackor för män och kvinnor.

Men ingen generalisering utan undantag. För flera år sedan kunde man ha en skinnjacka som sträckte sig ner en bit över rumpan men den som vill vara inne (oavsett om man är ute) bör lägga de längre modellerna åt sidan idag.

Om du inte heter Neo och är ett slags datorprogram i en alternativ framtid där datorer har tagit över ska verkligen skinnrocken lämnas åt sidan. Det är svårt att se skinnrockens funktion. Om du vill hålla dig varm så kan du ta på dig en yllerock. Vill du se stilig ut kan du ta på dig en klassisk trenchcoat som också skyddar mot regn. Vill du se häftig ut tar du på dig en skinnjacka. Vill du se ut som en karikatyr på en tysk hemlig polis kan du ta på dig en skinnrock.

JOFAMA by Kenza Kenza 3För hur man än vrider och vänder på det så är skinnjackan i mångt och mycket ett modeplagg. Självklart är den varm, hållbar och behändig men alvarligt talat – det är snyggheten som går först när man väljer skinnpaj.

Så när jag nu ska köpte en skinnjacka till frun i födelsedagspresent i slutet av vintern så blev det en av Kenzas modeller. De är korta och därmed kommer frun frysa om ländryggen så fort hon bockar sig mer än 1 decimeter framåt. De är vindtäta men för att hålla sig varm måste hon ha en tjocktröja under – något hon inte kommer att ha. Så resultatet blir att tiden vi är ute inte kommer bli mer än tiden det tar att gå från huset till bilen/bussen.

Väl nere på stan kommer hon inom några minuter säga att hon vill gå in i affärerna. ”För att det är så kallt ute” skyller hon på. Men hade hon haft en lång värmande skinnrock hade det varit något annat argument. I detta fall kanske det inte är kylan det handlar om.

Men hon är ju i alla fall snygg. Det är ju trots allt inte vad man på sig som är det viktiga utan hur man ser ut. Och nu är ju sommaren på väg med stormsteg så nu passar den även med vädret 🙂