Snyggt eller inte på skinnjackor

Svart Skinnjacka DamPrecis som med alla plagg finns det en uppsjö av modeller av skinnjackor. En klassisk modell är bikermodellen som är betydligt kortare än dess motsats trenchcoaten.

Utöver längd och klassiska modeller finns det detaljer som förändrar skinnjackorna mot varandra. Några av de detaljerna som man kan ha olika åsikter om är följande:

Muddar – Idag är det mer ovanligt än vanligt med muddar. Men detta är något som förändrats över tiden. Muddarna kan vara en designsak men de som väljer en jacka med muddar gör det framförallt just för dess värmande funktion. Det är nämligen betydligt varmare att hålla ute blåsten och den kalla luften än att släppa in dem i de öppna ärmarna. Snyggt eller inte? Kollar man på utbudet så klassas detta uppenbarligen inte som snyggt – men det är funktionellt.

Skärp – Att ha ett skärp som sitter fast på skinnjackan är mycket vanligare på dammodellerna än inom kategorin skinnjacka herr. Det finns visserligen några få modeller med skärp på herravdelningen också men utbudet är betydligt mindre.

En av de mest kända jackorna med skärp är Kenza 3. En jacka som designats av modebloggerskan Kenza och som sålts i över 12 000 exemplar tre år efter lanseringen.  Snyggt eller inte? Detta är i stort sett bara snyggt. Någon större funktion har skärpet inte.

Skinnjacka Dam SvartFickor – Att ha en jacka som inte ha några fickor låter inte så praktiskt. Det är det inte heller. I alla fall inte om man har en minsta tanke på att ha med sig bilnycklar, plånbok eller annat. I det stora utbudet av skinnjackor som finns på marknaden är det ytterst få som inte har några fickor alls.

Men sedan finns det de som har fickor som enbart har en designfunktion. Det är mycket små fickor som precis rymmer en ensam bilnyckel. Men då ska man inte röra sig för mycket eftersom nyckeln då kan ramla ut. Snyggt eller inte?

Att inte ha några fickor alls eller ha extremt små är enbart snyggt (om man nu tycker det). Har man större fickor kan det både vara snyggt och funktionellt. Men det man ska komma ihåg är att skinnjackans fickor inte är tänkte att användas ändå. Det blir ofta inte alls snyggt om för mycket läggs i fickorna. Lika fult kan det vara om någon står med händerna i fickorna på sin skinnjacka.

Så i grunden ska även fickorna ses som en designdetalj även om små prylar ryms i dem. Många jackor har även en innerficka och är det någonstans man ska lägga sina nycklar eller plånbok så är det iså fall där.